Actueel

Mijn kind liegt tegen mij!

Vaders en moeders kunnen erg geschokt zijn als ze ontdekken dat hun kind tegen ze liegt. Maar is dit altijd zo erg als het lijkt?

Als we eens kritisch nadenken over de mogelijke functie, het nut van het niet vertellen van de waarheid dan kun je je afvragen of het kind dit doet omdat het slecht is. Uiteraard niet, zul je zeggen. Maar waarom reageer je er dan toch zo gekwetst op? Bijna iedereen heeft zelf op een of andere manier gelogen tegen zijn ouders.

Ouders reageren zo gekwetst omdat ze liegen ervaren als afwijzing, het wordt vaak beleefd als tekort schieten en dat je niet vertrouwd wordt, al doe je nog zo je best. Wat veel ouders ontgaat is dat hun reactie veel schadelijker kan zijn dan het gedrag waar ze tegen in gaan. Opvoedkundig werkt het averechts om gedrag te veroordelen. Dat geldt ook voor liegen. Uiteraard hebben we het niet over vergaand systematisch lieggedrag. Dat zijn bijzondere situaties waarvoor vaak diagnostisch onderzoek nodig is.

Liegen geeft een kind een gevoel van zelfbeschikking, autonomie. Je kunt door te liegen of te verbergen iets doen dat verboden is. Hoe minder veilig en open de band tussen ouder en kind is, des te groter is de kans op dergelijk gedrag. Ouders die veel met boosheid of ergernis reageren roepen allerlei soorten ontwijkend gedrag uit en liegen hoort daarbij.

De belangrijkste tip is om ten eerste te accepteren dat het niet mogelijk is om onwenselijk gedrag bij een kind te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om altijd met rust en zelfvertrouwen te reageren. Een rustige, duidelijke reactie heeft veel meer impact. Daarnaast zorg je dat het kind zijn of haar omgeving als veilig blijft ervaren. Soms moet je als ouder aan je zelfvertrouwen werken. En niet zelden is daar begeleiding bij nodig. Een ouder met zelfvertrouwen is misschien wel de meest bepalende factor in de ontwikkeling van een kind. Een prettig gevoel over wie je bent, straalt ook af op je kind. Veel ouders, vooral moeders, hebben veel schuldgevoel en niet altijd veel eigenwaarde. Mannen hebben dat ook wel maar gaan daar anders mee om, zijn per saldo minder kritisch op zichzelf op emotioneel vlak.

Dus zorg dat je die bagage opruimt en niet te snel uit het lood geslagen bent als je onwenselijk gedrag zoals liegen tegen komt bij je kind. Realiseer je beperkte invloed en blijf naar elkaar luisteren.

Contact met Breintje Beer?