Actueel

HSP bij je kind en jezelf

In de psychologische diagnostiek is geen categorie HSP opgenomen. Het bestaat eigenlijk niet. Vaak zal gekozen worden om het een vorm van angst te noemen, zoals sociale angst. Ook wordt het wel verward met trekken uit het autisme spectrum.
Ouders die HSP bij hun kind herkennen, hebben vaak zelf HSP. Het valt niet mee om HSP te hebben en veel HSP-ers hebben klachten. Lichamelijk maar ook psychisch. Hoogsensitief zijn staat gelijk aan veel te verwerken hebben. Sferen aanvoelen, sterke emoties, schrikken van geluiden, dromerig gedrag, zintuiglijke indrukken, allemaal komt het sterk binnen bi je.

Ouders die bij hun kinderen de HSP kenmerken herkennen, maar niet geleerd hebben ermee om te gaan, doen er goed aan zich te laten begeleiden door iemand die hierin deskundig is. Dit omdat ze kinderen dezelfde fouten kunnen meegeven die ze zelf gemaakt hebben. Ook brengen ze hun eigen ervaringen en angsten soms over.

Er is bij Breintje Beer Jeugdhulp veel ervaring en expertise op het gebied van HSP. Onbegrepen HSP kan veel klachten veroorzaken. Onzekerheid, angst, maar ook vaak depressie en gebrek aan motivatie om naar school gaan.

Minder bekend is dat HSP trekken verscholen kunnen liggen achter allerlei gedragsproblemen, en andere problemen zoals ADHD, maar ook gecombineerd kunnen voorkomen in het autisme spectrum.
Als behandelaar staan wij daarom niet louter technisch in het onderzoeken waar het probleem bij je kind, maar luisteren ook naar wat ons gevoel vertelt over het kind en de ouders tegenover ons.

Wil je over dit onderwerp meer weten, stel dan vrijblijvend een vraag of maak een afspraak.

Contact met Breintje Beer?